14 Mayıs 2015 Perşembe

Besin Tüketimi ve Sağlıklı Saçlar

Besin Tüketimi ve Sağlıklı Saçlar 


Saç dökülmesi, cansız saçlar ve kepek hem erkekler hem de kadınlar için problemdir. Yetersiz ve dengesiz beslenme, uzun süre yapılan düşük kalorili diyetler bu durumu tetikleyebilir. Saç keratin proteininden oluşmuştur.

Beslenmenin kalitesi saç ve saç derisi sağlığı için etkilidir. Dengesiz beslenme, saç dökülmesine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Beslenme yönüne baktığımızda ise demir, çinko, bakır, biotin veya protein eksikliği nedeniyle saç dökülmesi meydana gelebilir. Saç sağlığı alkol ve sigaradan da olumsuz etkilenir ve saç köklerinin ölmesine yol açar.


Sağlıklı saçlara sahip olabilmek ve sağlıklı saçlarınızı koruyabilmek gerek adına saç bakımı yapmanızın yanı sıra beslenmenize de dikkat ederek saçınıza faydalı besinleri tüketmeniz gerekmektedir.


Sağlıklı Saçlar İçin Neler Yemeliyiz 

 

  • Omega 3 ve E vitamini bakımından zengin olan ceviz; saçlarınızın hızlı uzamasında ve saç tellerinizin güçlenmesinde etkilidir.
  • Domatesi C vitamini sayesinde; saçın en küçük yapı taşı olan kolajen üretimine yardımcı olur.Domates maskesi de saç çıkartma da etkilidir.
  • B vitamini bakımından zengin olan havuç;yeni saçların çıkmasında ve sağlıklı saçların korunmasında kilit bir rol oynamaktadır.
  • C vitamini yönünden zengin olan kivi, saçınızın sağlığı açısından önemlidir. Bol miktarda protein bulunduran yumarta; saç sağlığı için en büyük paya sahiptir.Bu sebeple günde 1 tane haşlanmış yumurta hem genel sağlık hem de saçların güçlenmesi için mutlaka tüketilmelidir.
  • B vitaminin bol bulunduğu bezelye; hızlı saç uzaması için birebirdir.Saç dökülmesi problemi çekenler için de daha fazla bezelye yemelerini öneriyoruz.
  • A ve C vitamini bakımında fazla olan ıspanak; saç derisinin sağlığını açısından önemlidir. Ispanak,kepek ve mantar gibi saç derisi hastalıklarına karşı çok etkilidir.

Omega 3 yağı bakımından zengin olan somon; hem genel vücut sağlığınız hem de saç sağlığınız çok önemli bir gıdadır. Saçlarınızın çabuk ve sağlıklı uzamasını istiyorsanız; haftada bir somon yemeye özen gösteriniz.

Saç Uzatma ve Meyveler


A Vitamini: Kavun, karpuz ve muz saçınız için gerekli olan A vitaminini almanıza yardımcı olur. Aynı zamanda bu meyveleri kullanarak saç bakım maskesi de hazırlayabilirsiniz. Örneğin; muz ve kavunu yoğun bir kıvama gelinceye kadar karıştırıp saçlarınıza kökten uca sürün, daha sonra saçınızı streç filmle sararak maskeyi 45 dakika bekletin. Saçlarınızı temizlemek için her zamanki şampuanınızı kullanabilirsiniz. Bu maske ilk uygulamadan itibaren saçlarınıza doğal bir parlaklık verecektir.

C Vitamini: Antioksidan etkisi bulunan C vitamini saç köklerine zarar veren toksinlerin vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur. C vitamini eksikliğinde saçlar daha kırılgan olur ve solgun görünür. Yeterli C vitamini aldığınızdan emin olmak için greyfurt, portakal, mandalina, çilek ve kivi yiyebilirsiniz. Günlük olarak alınması önerilen C vitamini 60 mg’dır.

E Vitamini:
Saçları besleyen meyveli bakım maskeleri arasında en çok önerilenlerden biri olan avokado maskesi içerdiği E vitamini ile saçlarınızın ilk uygulamadan itibaren parlak görünmesini ve yumuşak olmasını sağlar. Tabii avokadoyu her zaman bulmak mümkün olmadığı için onun yerine yine E vitamini bakımından zengin ay çekirdeği, badem, kuru kayısı, yeşil zeytin, fıstık yiyebilirsiniz.

Konumuzla alakalı olrak " Beslenme Alışkanlıklarının Saçlar Üzerindeki Etkileri " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak, iyi okumalar dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder