15 Kasım 2013 Cuma

Kadınlarda Saç Nakli



Saç dökülmesi tüm dünyada milyonlarca kadını etkilemektedir. Fakat kadınlar genellikle bu konudan bahsetmez ya da konuşmak istemezler. Meseleyi tamamen erkek odaklı bir sorun olarak görmeleri, bu konuda son yıllarda yapılan önemli tedavileri, heyecan verici gelişmeleri ve yenilikleri de gözden kaçırmalarına seçenek açıyor. Genellikle kadınlar kendi aralarında her şeyi konuşsalar da laf dönüp dolaşıp bir türlü saç dökülmelerine ve incelmesine gelmez. Yani ortada bir soru sormama ve konuyu derdini anlatmama, bir saklama ve reddediş durumu vardır.

Kadınların yaklaşık %15 i hayatları boyunca bir dönem saç dökülmesinden ve incelmelerinden şikâyetçidir. Bu oran son yıllarda artmaktadır. Çünkü kalıcı düzleştirici saç metodları (brezilya ve Japon fönleri gibi), günlük saç fönleri, hormonal tedaviler, saç rengi açma veya koyulaştırma işlemleri gibi metodlar saçların doğal dokunuşunu, karakterini ve stilini bozabilmekte ve saçlara zarar verebilmektedir. Tüm bu duruma rağmen kadınların büyük bir çoğunluğu saç dökülmesini bir erkek sorunu olarak görür ve tabu gibi konuşmaktan bile çekinir. Değişik saç stilleriyle dökülme ve kayıp alanları örtmeye çalışır.

Kadınlarda en sık rastlanan dökülme şekli androjenetik alopesi yani erkek tipi dökülmedir. Bu tür dökülmelerde tipik olarak üst kısımlarda ve saç ön çizgisinde yer alan saçlarda incelme göze çarpar. Bu durum tüm kadın nüfusun yaklaşık olarak 1/3 ünü etkiler ve menopoz sonrasında daha faydalı bir hale gelir. Komple saç dökülmesi, kellik durumu ya da etkilenen yama tarzında kel bir alan, kadın tipi saç dökülmelerinde görülmez (erkeklerde ön kısım ve tepedeki saçlar etkilenirken ense kısmında dökülme ve incelme olmaz). Yani kadınlarda yaygın olarak tüm saç tellerinde incelme/dökülme görülebilir. Ama tam saç kaybı ya da ön saç çizgisi kaybı olmaz.

Kadınlarda saç dökülme sebepleri arasında ırsi yatkınlık, otoimmünite, menopoza bağlı hormonal dalgalanmalar ve değişiklikler, doğum sonrası dönem, ağır diyet uygulamaları, doğum kontrol haplarının kesilmesi gibi pek fazla sebep sayılabilir. Demir azlığı anemisinden tiroid hastalıklarına kadar pek fazla hastalık ve neden arasında saç stili değişimi için alınan sık kuaförlük hizmetleri de saçlarda dökülme nedeni olabilir. Bu sebeplerin bilinmesi, tedavi şemasının belirlenmesinde önemlidir.

Cansız saçlar, saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi her üç kadından birinin hayat boyunca muzdarip olduğu temel bir sorundur. Kadınların saç dökülme problemlerinin önemli bir kısmını ırsi tip saç dökülmesi oluşturur. Kadın tipi saç dökülmesi olanların %20'sinde aile öyküsü vardır.

Kadınlara Saç Ekimi Yapılır Mı?

Saç ekimi, saç kökünün olduğu yerden alınıp başka bir bölgeye ekilmesidir.
Bu doğrultuda kadınlar da saç ekimi yaptırabilir fakat kadınlar rastlanan saç dökülmesi tipi (%90) allopecia totalis adıyla bilinen saç dökülmesi çeşitli olduğundan saç ekiminden tam anlamıyla verim alınamamaktadır.

Allopecia totalis, saçın tüm bölgelerde aynı derecede dökülmesi anlamına gelmektedir. Böyle saç dökülmesinde ekilen saçlarında dökülmesi potansiyeli bulunduğundan saç ekimi yapılması fazla da mantıklı değildir. Böyle saç dökülmesinde saç ekimi tavsiye edilmemektedir.

Kadınlarda Saç Ekimi Yapılabilecek Haller 

-Erkek Tipi Saç Dökülmesi: Bu saç dökülmesi tipinde ensede bulunan saçların gürlüğü ve kalitesi iyi olduğu ve dökülmeyeceğine emin olunduğu zaman saç için ekimi yapılabilir.
-Çekmeye Bağlı Saç Dökülmesi: Genellikle kulak önündeki saçların çekilmesine bağlı oluşan saç dökülmesinde enseden alınan saç kökleriyle saç ekimi yapılabilmektedir.
-Bölgesel dökülme: Bölgesel saç dökülmesinde para şeklinde dökülme söz konusudur. Bölgesel saç dökülmesinden sonra kendiliğinden saçlar sekiz ay içerisinde çıkmadıysa bir daha çıkmayacağı gibi hesap edilir ve saç ekimi yapılır.
-Yara, Yanık, Kesilme Nedeniyle Saç Dökülmesi: Böyle saç dökülmesinin nedeni açıkça bellidir bu sebeple yara izlerine saç ekimi yapılabilmektedir.
-Yeni Ön Çizgi Oluşturma: Doğuştan itibaren ön çizgi geride olabilmektedir, saç dökülmesi yaşanmamasına rağmen kişi yeni bir ön çizgi istiyorsa saç ekimi yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder