15 Mayıs 2015 Cuma

Kadınlarda Saç Ekimi

Kadınlarda Saç Ekimi



Kadınlarda saç dökülme sebepleri arasında genetik yatkınlık, otoimmünite, menapoza bağlı hormonal dalgalanmalar ve değişiklikler, doğum sonrası dönem, ağır diyet uygulamaları, doğum kontrol haplarının kesilmesi gibi pek çok sebep sayılabilir. 

Kadınlarda en sık görülen dökülme şekli “androjenetik alopesi” yani erkek tipi dökülmedir. Bu tür dökülmelerde tipik olarak üst kısımlarda ve saç ön çizgisinde yer alan saçlarda incelme göze çarpar.
Allopecia totalis,saçın tüm bölgelerde aynı derecede dökülmesi anlamına gelmektedir.Bu tip saç dökülmesinde ekilen saçlarında dökülmesi potansiyeli bulunduğundan saç ekimi yapılması çok da mantıklı değildir.Bu tip saç dökülmesinde saç ekimi tavsiye edilmemektedir.

Kadınlarda Saç Ekimi Hangi Durumlarda Yapılabilir

  • Çekmeye Bağlı Saç Dökülmesi: Genellikle kulak önündeki saçların çekilmesine bağlı oluşan saç dökülmesinde enseden alınan saç kökleriyle saç ekimi yapılabilmektedir
  • Bölgesel dökülme: Bölgesel saç dökülmesinde para şeklinde dökülme söz konusudur. Bölgesel saç dökülmesinden sonra kendiliğinden saçlar 8 ay içerisinde çıkmadıysa bir daha çıkmayacağı gibi hesap edilir ve saç ekimi yapılır.
  • Yara,Yanık,Kesilme Nedeniyle Saç Dökülmesi: Bu tip saç dökülmesninin nedeni açıkca bellidir bu sebeple yara izlerine saç ekimi yapılabilmektedir.
  • Yeni Ön Çizgi Oluşturma: Doğuştan itibaren ön çizgi geride olabilmektedir,saç dökülmesi yaşanmamasına rağmen kişi yeni bir ön çizgi istiyorsa saç ekimi yapılabilir.

Kadınlarda Saç Dökülmesi Tedavileri


Kadın tipi dökülmelerde uygulanacak tedaviler arasında, erkek tipi dökülmelerde uygulanan saç ekim yöntemleri sayılabilir.Bunları genel olarak 2 kategoride ele alabiliriz.

İlki, daha önceleri sıklıkla uyguladığımız, kıl foliküllerinin bir deri adası şeklinde kesilen saçlı deriden alınmasını içeren ve operasyon sonrasında iz bırakan FUT yöntemidir.

Diğeri ise; son yıllarda popularize olan ve hiç iz bırakmayan diğer teknikse, FUE dediğimiz kıl köklerinin tek tek çıkarıldığı, kesi yapılmayan, dikiş atılmadan ve hastaya ek bir sıkıntı getirmeyen yöntemdir.

Kadınlarda saç dökülmesi yaygın olarak tüm saç derisinde görülür. Ense kısmında dökülme ve incelmenin daha az olduğu durumlarda ise erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da genellikle kıl kökü verici sahası olarak ense kısmı kullanılmaktadır. Yani enseden alınan kıl kökleri daha seyrek olan üst ve tepe kısımlarına nakledilerek buralarda daha sık bir saç görüntüsü sağlanmaktadır.

Her iki yöntemde de alınan saç greftleri içerdikleri saç köküne göre gruplara ayrılarak ekime hazırlanır. Saç ekimi yapılacak sahada ön saç çizgisi belirlenir. Bölgedeki mevcut kılların yönüne dikkat edilerek küçük delikler açılır.

Bu işlem sırasında alanda mevcut olan saç köklerine zarar verilmez ve bölgedeki saç yoğunluğuna dikkat edilerek delikler açılır. Saç greftlerinin 1,2 kök içerenleri tercihen ön saç çizgisini oluşturmak üzere kullanılır. Daha fazla saç kökü içeren greftler tepe bölgesinde oluşturulan saç helezonundaki saç sıklığını arttırmak için kullanılır. Ekim sonrası bölgenin temizliği yapılır.

Saç Ekiminde Sonuçlar Ne zaman Ortaya Çıkar


Saç ekiminden sonra 2-6 hafta içinde ekilen saçların büyük kısmı dökülür. Ancak saç kökleri deri altında kalır. Ekimden yaklaşık 10 hafta sonra mevcut saç köklerinden yeni saçlar uzamaya başlar. Nadiren ekilen saç greftlerindeki saçlar dökülmeden uzamaya devam eder.

Saç ekiminden 8-12 ay sonra saç ekimin sonucunu değerlendirmek için en uygun zamandır. Saçların ilk çıkmaya başladığı zamandan bu tarihe kadar saçlar giderek kalınlaşır ve ensedeki saçların kalınlığına yaklaşır.


Saç Ekimi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Fue yöntemi ile yapılan ekim sonrası ilk gece ve sonrasında ağrı olmaz. Ağır ve stresli durumlardan, spor yapmaktan kaçının.
  • Uyku pozisyonlarından sac ekim bölgesi etkilenmemektedir, istediğiniz pozisyonda uyuyabilirsiniz. 
  • Ensenizde herhangi bir damar veya sinir kesilmediği için kalıcı iz, uyuşukluk yada gerginlik olması beklenmez. 
  • Saç ekiminden 48 saat sonra ekim yapılan bölge dahil saçlar yıkanabilir. Saçın yıkanabilmesi için önce bakım losyonu uygulanması gerekir, ardından sac ekimine özel şampuanla yıkanır.
  • Özellikle ilk 3 gün ekim yapılan bölgeye darbe gelmemelidir, daha sonraki dönemlerde de aynı özen gösterilmelidir. 
  • İlk 15 gün dışarı çıkarken güneşten koruyucu şapka kullanılmalıdır, havuza ve denize başınızı sokmayacak şekilde girmeniz önerilir.
Konumula alakalı olarak " Saç Ekimi ve Mikro Kaynak " başlıklı yazımızında dikkate değer olduğunu vurgulayarak, iyi okumalar dileriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder