2 Kasım 2013 Cumartesi

Kadınlarda Saç Dökülmesi Nedenleri



Kadınlarda güzelliğin vazgeçilmez unsurlarından olan saçlar, birçok nedenden ötürü dökülerek o ihtişamlı görüntüsünü kaybeder. İşte kadınlarda karşılaşılan saç dökülmelerinin nedenleri ve alınabilecek önlemler…

Genetik özellikler, bilinçsiz kozmetik kullanımı, yanlış saç bakım yöntemleri, stres, mevsimsel dökülmeler gibi sebeplerden dolayı saç köklerinde meydana gelen tahribatlar saç tellerinde incelmeye, saçların dökülmesine neden olur.

Saç üç aşamada büyür. İlk aşama ‘anajen’ ya da büyüme fazıdır. Saçımızın % 90’ı genellikle bir iki yıl bu aşamada kalır. ‘Telojen’ dinlenme fazıdır. Saçın % 80’i 3-4 ay bu aşamada kalır. Üçüncü aşama ise, ‘katajen’ yani dökülme fazıdır. Ömrünü tamamlayan saçların % bir – 2’si dönüşümlü olarak dökülür. İyi ki saçlarımızın büyüme zamanı aynı ayarlanmamış. Diğer taraftan her birkaç yılda bir kelleşiyoruz. Bunun anlamı her gün belirli bir miktar saç dökmememiz normaldir. Günde ne kadar saç döktüğünüze bağlı olarak değişmekle birlikte, 100 ila 150 adet saç dökülmesi normal kabul ediliyor. Eğer saçlarınız uzunsa 150 saç teli fazla gözükebilir.

Yaşla saç dökülmesi arasında direkt bir ilişki bulunamamıştır. Genetik yatkınlığı olan yani ailesinde belirgin saç dökülmesi olanlarda 20'li yaşlarda dahi saç dökülmesi başlayabilmektedir. İlerleyen yaşla birlikte  (özellikle menopoz sonrası) kadınlık hormonlarının seviyesindeki düşüşe bağlı olarak erkeklik hormonlarının etkinliği artarak erkek tipi dediğimiz androjenik saç dökülmesi ortaya çıkabilir.  Ayrıca ilerleyen yaşla birlikte çeşitli beslenme bozukluklarına bağlı vitamin ve mineral eksiklilerine bağlı saçlarda incelme, zayıflama görülebilir. Hiçbir eksiklik olmasa bile vücudun kollajen ve keratin sentezindeki yavaşlama veya performans düşüklüğüne bağlı olarak zayıf ve cansız saç görüntüsü ortaya çıkabilmektedir.

Tiroid bezi hastalıkları hiçbir neden yokken kilo alıp verme, ateş basması ya da üşüme gibi sorunlara seçenek açtığı gibi, saç dökülmesine de neden olur. Tiroid bezinin aşırı ya da az çalışmasından kaynaklanan bu durum tiroid tedavisiyle ya da saç ekimi ile önlenebilir. Öncelikle tiroid hormon seviyeleri normale getirilmeli ve normal düzeyde kalması sağlanmalıdır. Ancak bu tedaviden sonra saç ekimi yapılabilir. Zira devam eden hormonal bozukluk olması durumunda ekilen saçların da dökülme olasılığı yüksektir.

Gebe kadınlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını belirtiyor.

Birçok kadını sadece estetik bir kaygıya yönelten saç dökülmesinin arkasında bazen bir hastalık gizlenebildiğini unutmamalıyız. Saçlarımızın olağandışı bir şekilde döküldüğünü düşünüyorsak etraftan duyduğumuz tavsiyelere kulak asmamalı ve önce bir uzmanla görüşmeliyiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder