17 Kasım 2013 Pazar

Saç Boyası Saç Döker mi?

Yanlış saç boyası tercihi birçok hastalığa davetiye çıkarabilir. Kimyasal bazlı boyaların saçlı derinin dengesini bozar.  Saçlarınızı daha kırılgan ve kuru olmasına ve yıpranmış bir görüntüye neden olur.

Durum böyle iken saçlarınızı sık sık boyatmaktan veya boyamaktan kaçınmanız gerekir. Son zamanlarda tüketicinin bu durumu fark edip bilinçlenmesiyle saç boyası üreten firmalarda artık doğal saç boyası adı altında hepsi diyemeyiz ama birbirçok yalnızca ambalajı değiştirdi ama içerik hala aynı. Uzmanlar doğal görünmesini sağlamak için içeriğini değiştiren fakat kimyasaldan bir türlü vazgeçmeyen firmaların doğal saç boyası adı ile ürettiği saç boyalarının baş ağrısı, kaşıntı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, saçta incelme, kuruma ve kopmaya neden olabileceğini söylüyor.

Doğal saç boyasının kına ve meyve özlerinden oluşması gerektiğini söyleyen uzmanlar doğal olarak satılan boyaların birçoğunun doğal olmadığını söylemektedir.

Saç boyalarının, lenfoma kanseri riskini artırabildiği, kapsamlı bir araştırmada daha saptandı. Barselona’daki Katalan Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Silvia de Sanjose ile meslektaşlarının araştırmasında, “başta saç renklendiricileri 1980’den önce kullanmaya başlayan kadınlar arasında olmak üzere, saç boyalarının lenfoma riskini artırdığı” belirtildi. De Sanjose, daha önceki araştırmaların saç boyasıyla kanser riski arasında bağlantı bulduğunu hatırlatarak, yeni araştırmada bu bağlantıyı, altı Avrupa ülkesinden dört bin 719 lenfoma hastasıyla ilgili verileri incelerek desteklediklerini söyledi. Araştırmada, hasta kadınların dörtte üçü saçlarını boyarken, erkeklerin yüzde 7’sinin boyadığı belirlendi. Araştırmada, saçlarını boyayanlar arasında bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 19 daha fazla olduğu belirtilirken, saçlarını yılda 12 ya da daha fazla kez boyayanların hastalığa yakalanma riskinin yüzde 26 daha fazla olduğu kaydedildi. American Journal of Epidemiology dergisinde yayınlanan araştırmada, saçlarını 1980 öncesinden beri boyayanlarda lenfoma kanseri riskinin yüzde 37 daha fazla olduğu saptandı. De Sanjose ve ekibi, kadınlardaki lenfoma kanserinin kabaca yüzde 10’unun saç boyası yüzünden olabileceğini bildirdi. 1978-1982 arasında, potansiyel kanser yapıcı maddeleri azaltmak için boyaların içeriğinin değiştirildiği fakat yeni boyaların risksiz olup olmadığının açıklık kazanmadığı belirtiliyor. Bu yüzden bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu kaydediliyor.

Saç Boyalarının Doğal Olduğu Nasıl Belli Olur

İçeriğinde rezorsinol, amonyak, phenylene diamine ve hidrojen peroksit maddeleri bulunmaması gerekir.
Boyanın kutusunda Avrupa’da Kontrol Edilmiş Doğal Kozmetik (BDİH) sertifikası bulunmalı.
Doğal boyalar, saç rengini açamaz. Boya kutusunda koyu saç rengini, sarıya boyayabileceğinizi gösteriyorsa, doğal değildir.
Doğal boyalarda, boyamadan bir zaman sonra boya akar ve beyaz saçlar görünmeye başlar.

Kına ile saç rengini değiştirmek

Kına fazla popülerdir. Kınanın avantajı çivit, papatya gibi diğer doğal boyaların saç sağlığına verebileceği tehlikelerin hiçbirini bulundurmamasıdır. Kına en fazla tanınan doğal saç boyasıdır.

Hem saç boyası hem de dövme yapımında kullanılan kına; Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan’da yetiştirilen bir bitkiden elde edilir. Bu bitkiden elde edilen renkler sarıdan kırmızıya kadar değişirken esmer veya turuncu tonlarından geçer. Bunlar da maun ve kumral yansımalar elde edilmesine neden olur.

Birçok doğal boya kına kullanılarak yapılır. Ancak, bu bitki fazla bir renk seçeneği sunmaz; bu nedenle bazı üreticiler kına ile çivit gibi farklı karışımlar yoluna gider.

Nötr kına

Doğal boyalar saç telinin içine nüfuz etmez, beyaz saçı tam olarak kapatamaz. Ancak saça bir ışıltı ve dolgunluk kazandırır. Dolayısıyla saça bakım yapmaları nedeniyle avantajlıdır. Eğer saçınızı boyamak değil de sadece kuvvetlendirmek istiyorsanız nötr kına uygulayın; boya maddelerinden arınmış kına saçınızı boyamaz.

Doğal boyaların özelliği, sentez ile elde edilmiş boyalarınkine oranla fazla daha ufak olan molekülleridir. Bu özellik onların saç telinin tümüne ve özellikle saç telini oluşturan kabuğa nüfuz etmelerini sağlar. Böylece direkt boyaların yaptığı gibi saç renginin geneliyle bütünleşirler.

Doğal boyalar şampuanlamayla yok olur. Düzenli olarak kullanılırsa yoğunlukları artar; çünkü saçta halen var olan boyanın üzerine tutunurlar. Böylece doğal boyalar, saçın genel bütünlüğünü bozmadan saç renginin sabit tutulabilmesi açısından yararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder